Başlangıç
Ders 12
7 dk.

Madencilik havuzunun amacı nedir ve nasıl çalışır?

Madenciler, daha tutarlı ödemeler elde etmek için, kaynaklarını madencilik havuzlarında bir araya getirirler. Blokları çözme ödülleri, havuza işlem gücüyle katkıda bulunulduğu oranda ödenir.

  • Bireysel madenciler, madencilik havuzundaki bir bloğun madenciliğini yapma şanslarını artırmak için madencilik kaynaklarını diğer madencilerle birleştirir.

  • Bir madencilik havuzunun hashing gücü ne kadar fazlaysa, bir bloğu madencilik yapma şansı o kadar artar.

  • Blok ödülleri, bireysel madenciler tarafından sağlanan madencilik hash gücüyle orantılı olarak paylaşılır.

Bu derste, madencilik havuzlarının ne olduğunu ve nasıl çalıştığını öğreneceksiniz.

Bitpanda Akademi derslerini video olarak izleyin

YouTube’da izleyin

Satoshi Nakamoto, herkesin Bitcoin ağını güvence altına almak için, bir madenci olarak hareket edebileceği ve ödül olarak yeni çıkarılan Bitcoinleri alabileceği bir dünyanın hayalini kurmuştu. Gerçekte işler biraz farklı gelişti. Bitcoin ağı büyüdükçe, bireyler süreçten ciddi miktarda ödüller alabilmek için bilgi işlem gücüne giderek daha fazla yatırım yapmak zorunda kaldı.

Aynı zamanda, madencilik yapmak için gereken donanım türü gittikçe daha karmaşık hale geldi ve sonuç olarak Bitcoin madencileri için donanım maliyetleri artmaya devam etti.

Bitcoin ağı büyüdükçe, bireyler süreçten ciddi miktarda ödüller alabilmek için bilgi işlem gücüne giderek daha fazla yatırım yapmak zorunda kaldı.

BitcoinTalk forumunda bu eğilimi izleyen bir kullanıcı olan Slush, blok ödülleri alma şansını artırmak için diğer madencilerle güçlerini birleştirmenin ve bir 'havuz' oluşturmanın iyi bir fikir olacağını fark etti. Bu yüzden 27 Kasım 2010'da Çek Cumhuriyeti'nin dışında “Bitcoin.cz Mining” olarak da bilinen “Slush Pool” u kurdu.

İlk günlerden ve Slush Pool'un kuruluşundan bu yana, Bitcoin madenciliği aslında kendi başına bir endüstri haline geldi. Günümüzde işlemler, yalnızca Bitcoin madenciliği amacıyla tasarlanmış özel ASIC birimleri gerektirdiğinden ve Bitcoin yarılanması gibi olaylar madenci gelirini büyük ölçüde etkilediğinden ve işlem ücretlerinin önemini artırdığından, bir Bitcoin bloğunu normal bir bilgisayarla çözmek artık mümkün değildir. 

Özetle, ASIC'ler, bitcoin madenciliği gibi belirli bir kullanım için tasarlanmış “uygulamaya özgü tümleşik devreler” anlamına gelir.

 

Kripto para almaya hazır mısınız?

Hemen başlayın

Yukarıdaki grafik, bunu göz önünde bulundurarak, Bitcoin madencilik alanındaki mevcut güç dengesinin nasıl işlediğini gösteriyor. Bu havuzların her birinin genellikle dünyanın dört bir yanından binlerce bireysel madenciden oluştuğunu unutmayın. Ağa katkıda bulunan bireysel bilgisayarların kesin sayısını söylemek zor, ancak bir Quora kullanıcısının, Mayıs 2019'daki performansa dayalı olarak hesaplanan tahminine göre, dünya genelinde yaklaşık 3.800.000 (3 milyon ve 800 bin) makine bu sürece dahildir.

Bu nedenle, Bitcoin ağının yeterince ademi merkeziyetçi olmadığı iddiasının ortaya atılabileceğini görmek kolaydır. Aynı zamanda, herhangi bir bağlamda gerçek ademi merkeziyetçiliğin mümkün olup olmadığını sorgulamak mantıklıdır. Ağın büyük çoğunluğunu yaklaşık on ila on beş maden havuzu işletmektedir.

Bitcoin, Satoshi Nakamoto tarafından finansal gücün birkaç kişinin elinde yoğunlaşmasını önleyecek bir işlem yöntemi olarak tasavvur edildiği için ağ, ademi merkeziyet yeterli olduğu sürece tüm katılımcılar için adil bir alan oluşturmaktadır. 

Kripto para almaya hazır mısınız?

Hemen başlayın
 

Yine de, hash gücü dağıtımı makul bir seviyede olduğu ve bireysel havuzlar ağın %51'inin altında kaldığı sürece, haberler iyi demektir. Bitcoin, Satoshi Nakamoto tarafından finansal gücün birkaç kişinin elinde yoğunlaşmasını önleyecek bir işlem yöntemi olarak tasavvur edildiği için, ağ, ademi merkeziyet yeterli olduğu sürece tüm katılımcılar için adil bir alan oluşturmaktadır. 

SORUMLULUK REDDI BEYANI

Bu makale, herhangi bir yatırım tavsiyesi veya kripto varlıkları satın almak için bir teklif veya icaba davet niteliği taşımamaktadır.

Bu makale yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır ve bu makalenin veya burada yer alan görüşlerin adilliğine, doğruluğuna, bütünlüğüne veya dürüstlüğüne ilişkin açık veya zımni hiçbir beyan veya garanti verilmemeli veya bunlara güvenilmemelidir.

Bu makalede yer alan ifadelerden bazıları, mevcut görüş ve varsayımlarımıza dayalı olarak gelecekteki beklentilere atıfta bulunabilir ve gerçek sonuçlara, performansa veya bu ifadelerden farklı olaylara yol açabilecek belirsizlikler içerebilir.

Bitpanda GmbH şirketi, iştirakleri ve/veya bağlı kuruluşları, danışmanları veya temsilcilerinin hiçbiri bu makale ile ilgili olarak herhangi bir sorumluluk kabul etmemektedirler.

Yukarıda açıklanan olası fırsatlara ek olarak, kripto varlıkları alıp-satmanın riskli bir faaliyet olduğunu lütfen unutmayın.