Başlangıç
Ders 20
6 dk.

Cryptojacking nedir ve nasıl önlenir?

Kripto korsanları, kötü amaçlı yazılım kullanarak kripto madenciliği yapmak için bilgisayarınızı veya akıllı telefonunuzu kullanır.

  • Kripto korsanları, siz farkına varmadan bilgisayarınızda kripto para madenciliği yaparlar

  • Bu olay, tarayıcınız aracılığıyla herhangi bir ek kötü amaçlı yazılıma ihtiyaç duyulmadan gerçekleşebilir. 

  • Kripto korsanlığını tespit etmenin ve önlemenin kolay yolları vardır

Bu dersimizde, cryptojacking tehlikesi hakkında her şeyi öğreneceksiniz.

Bitpanda Akademi derslerini video olarak izleyin

YouTube’da izleyin

Kripto para almaya hazır mısınız?

Hemen başlayın

Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin madenciliği, kazançlı olduğu kadar enerji ve işlem gücü tüketir. Bu nedenle, çevrimiçi ortamda anonim kişilerin; kendi mali kazançları için kullanıcılar fark etmeden, diğer kullanıcıların bilgisayarlarını kötüye kullanmanın yollarını bulması an meselesidir. Bu olaya cryptojacking (kripto para birimi ve korsanlığın kombinasyonunu tanımlamak için kullanılan terim) denir.

Cryptojacking’de olan şey, bilgisayarınızın siz bilmeden kripto madenciliği yapan kripto korsanlarına özel işlem gücü ve enerji sağlamasıdır.

Cryptojacking nasıl yapılır?

Aslında buna yanıt vermek çok basittir. Bir web sitesini ziyaret edersiniz ve siteye göz atarken, arka planda kötü amaçlı yazılım komut dosyası çalışmaya başlar. Bunlar genellikle bazı temel JavaScript kodu satırlarıdır ve daha sonra bilgisayarınızı veya akıllı telefonunuzu CPU ağırlıklı, anonimlik odaklı Monero gibi bir kripto para birimi madenciliği yapmak için kullanırlar.

Cryptojacking’de olan şey, bilgisayarınızın siz bilmeden, kaynaklarınızla kripto madenciliği yapan kripto korsanlarına özel işlem gücü ve enerji sağlamasıdır. Ayrıca, Chrome Web Mağazası'ndan halihazırda kaldırılmış olan, virüslü Chrome tarayıcı uzantılarına ilişkin raporlar da bulunmaktadır. 

Cryptojacking’e karşı nasıl korunabilirim?

Tarayıcı tabanlı cryptojacking ile uğraşmak oldukça kolaydır, çünkü izlerini durdurmak için minerBlock (Chrome) veya No Coin (Chrome ve Firefox) gibi ücretsiz tarayıcı uzantılarını yüklemeniz yeterlidir.

Bazı insanlar, bir tarayıcıda yasal, gönüllü kripto para madenciliğini, potansiyel olarak web sitelerindeki reklamların yerini alabilecek alternatif bir para kazanma modeli olarak görüyor.

Bir tarayıcıdaki kripto para madenciliği her zaman kötü bir şey midir?

Hayır değildir. Aksine, bazı insanlar, bir tarayıcıda yasal, gönüllü kripto para madenciliğini, potansiyel olarak web sitelerindeki reklamların yerini alabilecek alternatif bir para kazanma modeli olarak görüyor.

Örneğin, kullanıcılar reklamları görmek isteyip istemediklerini veya reklamlardan kaçınmak için ödeme olarak belirli bir kripto para birimi madenciliği yapmak için işlem güçlerinin küçük bir kısmını, bilerek katkıda bulunmayı seçebilirler. Aynı durum, örneğin ziyaretçilerden bir uygulama yüklemelerini veya web sitelerinde kalmalarını isteyerek bağış toplayabilen organizasyonlar için de geçerlidir.

Kripto para almaya hazır mısınız?

Hemen başlayın

SORUMLULUK REDDI BEYANI

Bu makale, herhangi bir yatırım tavsiyesi veya kripto varlıkları satın almak için bir teklif veya icaba davet niteliği taşımamaktadır.

Bu makale yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır ve bu makalenin veya burada yer alan görüşlerin adilliğine, doğruluğuna, bütünlüğüne veya dürüstlüğüne ilişkin açık veya zımni hiçbir beyan veya garanti verilmemeli veya bunlara güvenilmemelidir.

Bu makalede yer alan ifadelerden bazıları, mevcut görüş ve varsayımlarımıza dayalı olarak gelecekteki beklentilere atıfta bulunabilir ve gerçek sonuçlara, performansa veya bu ifadelerden farklı olaylara yol açabilecek belirsizlikler içerebilir.

Bitpanda GmbH şirketi, iştirakleri ve/veya bağlı kuruluşları, danışmanları veya temsilcilerinin hiçbiri bu makale ile ilgili olarak herhangi bir sorumluluk kabul etmemektedirler.

Yukarıda açıklanan olası fırsatlara ek olarak, kripto varlıkları alıp-satmanın riskli bir faaliyet olduğunu lütfen unutmayın.